Gezi'nin ressamı

Fotoğraf: Yusuf Aslan
Yazı: Seray Yalçın


Tek parça 50 metre karelik bir tuval… Üzerinde, bir dönemin en ses getiren direnişinin resmi… 

Ressam Haydar Özay, devasa boyuttaki bir tuvalde Gezi’yi anlattı. Mimarlar Odası’nın kendisine tahsis ettiği atölyede 1 Haziran 2014’te başladığı resmi bir sene de tamamladı. Üstelik Gezi resmini, daha önceden aynı tuvalde çalıştığı “Palaspandıraspera” resminin üzerinde çalıştı. Özay,tek başına çizdiği resmin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu vurguluyor ve şunları diyor: “Resim, görenlerin katkılarıyla zenginleşti, biçim değiştirdi. Resimde tanıdık yüzleri görmek isteyenler oluyordu, “Kırmızılı kadın nerede? Duran adam yok mu?” gibi sorular soruyorlardı. Onlar gezinin kahramanlarını görmek istediler.” 


Babası Gezi Parkı’nın baş bahçıvanı

Ressam Özay’ın resmi yapmaya başlamasının altında yatan sebep bir hayli ilginç aslında. Babası Cemal Özay, 20 yıl boyunca Gezi Parkı’nın baş bahçıvanlığını yapmış. Özay’ın anılarında babasının özenle diktiği ağaçlarla Gezi Parkı, farklı bir yer etmiş. Gezi Parkı, onun çocukluğu, aile bahçesiymiş. Ve bu parkın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, insanların da bu yok edilişe karşı çıktıklarını görünce karar vermiş, Gezi’yi resmetmeye. “Gezi Direnişi benim açımdan, doğa, tarih, kültür mücadelesinin sembolü. Gezi’yi ve ardından geçen sürecin etkilerini bir ressam sezgisiyle anlatmak istedim. Bunu başardığımı düşünüyorum. Bu resim, insanların hatırasında umarım,uzun zaman yaşar” diyor Haydar Özay.


“Hayalim Şişli’de müze kurmak”

Haydar Özay’ın şimdiki hedefi, doğup büyüdüğü Şişli’de bir müze kurmak. Özay, “Çok resmim var, neredeyse bir müzeyi dolduracak kadar. Şişli, benim için çok önemli. Müzeyi Şişli’de kuracağım” diyor.




Not: Bu yazı, Şişli Hayat Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar