Kurtuluş'ta Afrika esintisi

Fotoğraf: Yusuf Aslan
Yazı: Seray Yalçın

Kurtuluş, kültürel açıdan zengin bir semt. Sokaklarında yürüyedurun, birbirinden ilginç manzaralarla karşılaşmanız mümkün. Eski binaları, dini yapıları, yok olmaya yüz tutmuş mesleklere ev sahipliği yapan dükkânları ve her dinden, mezhepten, dilden insanlarıyla İstanbul’un özenle korunmuş bir semti… Bunu, Kurtuluş Caddesi’nde boylu boyunca yürüdüğünüzde daha iyi anlıyorsunuz. Farklı kültürlerin esintilerini hissedebileceğiniz semtte birbirinden ilginç mekânlar var. Onlardan biri de 42 yaşındaki Nijeryalı girişimci Faidlat Osariemen Egbon’un açtığı İbiza Kuaför. Ancak bildiğimiz kuaförlerden değil burası. İçeriye girer girmez anlıyorsunuz zaten, farkını. Etrafta rengarenk rastalar ve örgü saçlar… Kuaför koltuğuna oturmuş genç kızların başında büyük bir incelikle saç ören Afrikalılar… Faidlat açıklıyor: “Burada boya yok, kimyasal hiçbir şey yok. Sadece örgü, rasta, burgu var.”


“Türkler kuyruk oldu”

Nijeryalı girişimci Faidlat, 20 yılı aşkın süre önce gelmiş İstanbul’a. Kabilesinden bir yakınının Türkiye’ye gelmesi ve yaşam koşullarının Nijerya’dan daha iyi olduğunu söylemesiyle Türkiye’ye yerleşmeye karar vermiş.Bavulunu toplamış ve tek başına çıkmış yola. İlk durağı Adana, ardından Şişli olmuş.Bir süre evlere Afrika saç örgüsü yapmaya gitmiş, sonra “kendime bir yer açmalıyım” diyerek biriktirdiği parayla Sondurak’ta İbiza Kuaför’ü açmış. Kısa sürede müşterileri epey artmış, sadece Kurtuluş’ta değil Türkiye’nin her yerinde tanınmaya başlamış.Günde en az beş müşterisi olduğunu vurgulayan Faidlat şunları anlatıyor: “Saçlarını yaptıklarımızın neredeyse tamamı kadın. En çok Ankara’dan ve Adapazarı’ndan geliyorlar. Mardin, Bandırma, Şırnak; bu illerden de geliyorlar. Afrikalıların Türkiye’de kuaför bulamaması, kendi kültürüne özgü saç yaptıramamasını düşünerek açtım burayı, fakat Türkler kuyruk oldular. İran’dan da Afrika’dan da müşterimiz var ama Türk müşteriler daha fazla. Müzisyenler, futbolcular geliyor. Hatta Tarık Mengüç de geldi buraya, onun da saçını yaptık. Örgü eski bir kültür. Eskiden anneannelerimiz de örermiş saçlarını. Hem saça zarar vermiyor hem de doğal. Saçı işlemek yedi saat sürüyor ve fiyatı 500 liradan başlıyor.”


“Dükkânı açmasam hemen merak ediyorlar”

Ibiza Kuaför’ün duvarlarında Faidlat’ın resmi kuaförlük ve katıldığı seminerlerin belgeleri asılı. Faidlat, duvarları incelediğimizi görünce, “Bu iş sevilmeden yapılmaz, zaman alan bir iş ama seviyorum. Türkiye’den resmi kuaförlük belgesi aldım” diyor. Vergilerini de ödediğini belirten Faidlat, Kurtuluşla ilgili düşüncelerini de şöyle aktarıyor: “Burası güzel bir yer. Kurtuluş’taki insanlar çok ilgili. Bir gün dükkân açmasam hemen arayıp soruyorlar, ‘neredesin’ diye. Çok sıcakkanlılar. Ben Türkçe’yi üç ayda öğrendim burada. Kendimi çeksem bile onlar yaklaşıyorlar, iletişim kuruyorlar.”

“En sevdiğim şarkıcı Kayahan”

Türkiye’ye alıştığını ve buradan ayrılmayı düşünmediğini de belirten Faidlat, en sevdiği şarkıcının Kayahan olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kayahan Nijerya’da da çok dinleniyor. Bir de Sezen Aksu’yu seviyorum. Şarkılarını ezbere biliyorum.”


Not: Bu yazı, Şişli Hayat Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar